La Jetoane

Tu stii sa speli la self-service?

Inlatura mizerie, semne si blesteme!

  • PRESPALARE. Cand si de ce? Daca ai uitat ultima spalare de care a beneficiat masina ta, iar partea de jos a caroseriei este de un maro desavarsit atunci trebuie sa iti adaptezi atentia in procesul de spalare. Poti incepe cu o pre-spalare cu presiune ridicata pentru a indeparta mizeria grosiera, mizeria din jurul rotilor si pentru a umezi resturile lasate de pasari sau copaci, astfel asiguri detergentului un front correct de lucru. Nu are rost sa aplici detergent pe un strat de noroi gros de 2 degete pentru ca acesta nu v-a interactiona cu suprafata caroseriei si in principiu nu obtii nimic.
  • DETERGENT ACTIV. Foloseste-l pe tot si nu te ii oferi administratorului motive de satisfactie. In majoritatea spalatoriilor self-service, programul de detergent activ poate fi aplicat intr-un cadru limitat de timp. Acel program este calibrat pentru o cantitate optima, necesara spalarii unui autovehicul. Foloseste acel program pana intervine limitarea, asigura-i o aplicare in mai multe straturi in jurul masinii si intotdeauna aplica-l de jos in sus pentru ca este foarte important ca acesta sa actioneze acolo unde caroseria este cea mai murdara(praguri si partea inferioara). Respectand aspectele mentionate poti, esti pe drumul cel bun catre o curatare eficienta.
  • CLATIRE. Acum sa indepartam detergentul si mizeria. Clatirea se realizeaza incepand de sus in jos indepartand urmele de detergent si insistand acolo unde pot aparea urme persitente de mizerie(jante, praguri si partea inferioara a caroseriei). Fiind vorba de un program cu presiune ridicata, asigura-te ca tii ferm in mana lancea de spalare si ca tragaciul pistoului de spalare este apasat.
  • CEARA LICHIDA. Nu merita si masina o uscare rapida si un pic de grija? Ceara lichida este un program optional pus la dispozitia ta pentru a-ti asigura o uscare rapida a masinii si un strat infim de protectie adaugat caroseriei. Ceara se aplica de sus in jos si incercand, pe cat posibil, sa se evite contactul cu suprafetele vitrate intru-cat acesta(n.r ceara) are la baza un compus din silicon si poate lasa o pelicula care se ingreuneze vizibilitatea pe timp de ploaie.
  • CLATIRE FINALA CU APA OSMOZATA. Fara pete? Da, fara pete! Esti pe fuga sau pur si simplu nu mai vrei sa mai stergi suprafata caroseriei dupa spalare? In cadrul unor spalatorii self-service vei gasi si program de clatire finala cu apa osmozata. Acest program trebuie utilizat strict pentru a oferi o clatire suplimentara si nu ca program de clatire a caroseriei dupa aplicarea detergentului active intru-cat presiunea oferita de acest program este de regula scazuta si nu va oferi un randament bun pentru inlaturarea mizeriei. Foloseste-l cu incredere aplicand aceasta clatire de sus in jos pe toata suprafata caroseriei si bucurate de un rezultat final fara pete de calcar sau sare.
  • PERIE SPUMANTA. E ca si cum ai mangaia masina, dar cu peria. Unele spalatorii self-service beneficiaza de un program suplimentar prin care poti aplica detergent pe caroserie. Aceasta metoda de aplicare a detergentului activ este mult mai eficienta in inlaturarea murdariei pentru ca ofera si o curatare mecanica, daca este utilizata correct. Ai grija sa tii corect peria in raport cu caroseria si cand ridici peria din cuva de decantare verifica ca aceasta sa nu fie murdara de la masina anterioara. De regula aceste perii sunt realizate din materiale calitative si nu produc zgaraieturi asupra caroseriei.
  • PRODUS SPECIALIZAT PENTRU INSECTE SAU JANTE. Atunci cand mizeria este incapatanata. Sunt anumite situatii cand mizeria acumulata dupa un drum lung sa nu poata fi indepartata prin aplicarea detergentului active dozat de catre instalatia de spalare. Sunt spalatorii self-service care ofera si programe specializate pentru inlaturarea mai usoara a insectelor din partea frontala a masinii si a prafului de pe jantele masinii rezultat in procesul de franare. Astfel de programe sunt semnalizate ca atare in cel mai bun caz beneficiaza de un furtun separat pentru aplicare. In cazul in care aceste solutii se apica prin acelasi furtun prin care se realizeaza si livrarea celorlalte programe, asigura-te ca dupa ce ai utilizat aceste solutii purjezi furtunul prin utilizarea programului de clatire cu presiune ridicata. Indreapta lancea spre pardoseala de beton si asteapta pana cand observi ca prin lance curge doar apa curate. De regula solutiile folosite in aceste programe specializate au un grad de aciditate ridicat si aplicate in repetate randuri si pe alte parti ale caroseriei pot duce la efecte neplacute in in timp.

Nu uita de interior! Teoretic nu ar trebui sa existe locatii de spalare in regim de self-service care sa nu dispuna si de echipamente pentru curatarea interioara a autovehiculului. Aspiratorele simple sau care beneficiaza de programe suplimentare sunt echipamentele care sunt actionate tot prin introducerea de jetoane valorice sau carduri valorice. Atat costul cat si durata utilizarii trebuie sa fie clara pentru tine. Tine cont de faptul ca aspiratoarele self-service sunt in cea mai mare parte pentru aspirare uscata, astfel nu ar trebui sa aspiri lichide(decat daca este clar specificat pe instructiunile echipamentului) sau produce ce pot produce scantei sau flama. Buna functionare a unui astfel de echipament tine si de modul in care tu il utilizezi prin grija manifestata fata de situatiile car pot duce la infundarea furtunului flexibil. Spre exemplu, nu aspirare materiale textile, cei 3 S (sacose, sacosele, saci) sau obiecte metalice.